
ارزیابی طرحها
ارزیابی طرحها
طرحهای مبتنی بر فناوری که عموما از سوی افراد خلاق و نوآور یا شرکتهای فعال در حوزه فناوری و شرکتهای دانشبنیان ارائه میشوند در روند تجاریسازی، توسعه محصول و یا ارتقا کسب و کار، علاوه بر نیازمندیهایی که به حوزه خدمات فناوری مربوط میشود؛ بهطور طبیعی به تعریف نسخهای هوشمند بهمنظور تامین مالی و بهرهمندی طرح از تسهیلات تکلیفی و قانونی نهادهای دولتی نیاز خواهند داشت.
تدوین فرآیندی که زمان و میزان اختصاص تسهیلات مالی به طرحهای مبتنی بر فناوری را با دقت پیشنهاد نماید و متغیرهایی مانند حجم بازار فعلی یا پیشبینی بازار، پتانسیل تولید، قیمت تمام شده، هزینههای ثابت و متغیر تولید را در روند ارزیابی طرح مورد ملاحظه قرار دهد تاثیر تعیین کنندهای در توسعه طرح اعم از دستیابی به تولید، افزایش حجم تولید، توسعه بازار و... خواهد داشت.
در این راستا مرکز توسعه کسب و کار فناوری بهنمایندگی از پارک فناوری پردیس بهعنوان نهاد ناظر معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، وظیفه ارزیابی و نظارت بر طرحهای مربوط به حوزههای مختلف فناوری که از سوی این معاونت و بنیاد ملی نخبگان بهمنظور اختصاص تسهیلات قانونی و تکلیفی ارجاع میشود، برعهده دارد. ارزیابی تسهیلات مربوط به اختراعات سطح 2 بنیاد ملی نخبگان که بهمنظور ساخت نمونه صنعتی و طراحی فرآیند تولید، بازارآفرینی و توسعه بازار، فروش محصول و... اختصاص مییابد و طرحهایی که بهمنظور حمایت از توسعه تولید و یا تامین سرمایه در گردش از سوی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری ارجاع میشوند، از جمله پروژههای ارزیابی جاری این مرکز میباشد.
مرکز توسعه کسب و کار فناوری با دارا بودن شبکهای از کارشناسان فنی و کارگزاران مرتبط با حوزههای مختلف، امکان ارزیابی طرحهای ارجاعی از نهادهای فعال در حوزه فناوری و دانشبنیان کشور را فراهم کرده است.
این مرکز فرآیند ارزیابی طرحهای ارسالی را طی 2 مرحله انجام میدهد؛
1- ارزیابی مرحله اول:
در این مرحله از ارزیابی بعد از ارجاع طرح از جانب نهاد مربوطه (اعم از معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، بنیاد ملی نخبگان یا نهاهای دیگر فعال در حوزه دانشبنیان) نیاز محوری طرح در قالب بررسی درخواست متقاضی تعیین میشود در گام بعدی متقاضی جزییات طرح خود طی تکمیل فرمهای مربوط به ارزیابی مرحله اول در اختیار مرکز توسعه کسب و کار فناوری قرار میدهد.
بعد از بررسی اولیه اطلاعات ارسالی از جانب متقاضی، جلسهای با حضور کارشناس ارزیابی مرکز، صاحب طرح وکارشناس فنی منتخب که از تخصص لازم در حوزه فناوری مربوطه برخوردار است، برگزار شده و جزییات درخواست متقاضی و نیازمحوری طرح از جمله در چارچوب موضوعات فنی، ابعاد نوآورانه، بازار، موضوعات مالی و هزینهها و پتانسیل تولید مورد بررسی قرار میگیرد.
در پایان فرآیند ارزیابی، نتیجه نهایی در کنار بررسی نیاز محوری طرح، به بررسی ابعاد دیگر طرح پرداخته پیشنهاداتی برای ایجاد تغییر یا بهبود فرآیند تجاریسازی یا توسعه محصول ارائه میدهد. گزارش نهایی بعد از تایید مراجع مربوطه پارک فناوری پردیس در اختیار نهاد ارجاع دهنده قرار میگیرد.
لازم به ذکر است در هر دو مرحله از ارزیابی، پیش از شروع فرآیند، مقتضیات، شرایط قانونی و آییننامهای نهاد ارجاعدهنده در ارزیابی طرح و تخصیص تسهیلات، استعلام شده و در فرآیند ارزیابی مدنظر قرار میگیرد.
2- ارزیابی مرحله دوم:
در صورتیکه ارزیابی مرحله اول طرح به پرداخت تسهیلات از جانب نهاد ارجاعدهنده منتهی شود، بهطور معمول این تسهیلات طی 2 مرحله اختصاص پیدا میکند. بر این اساس لازم خواهد بود بعد از هزینهکرد پرداخت مرحله اول تسهیلات در توسعه طرح توسط متقاضی، پرداخت مرحله دوم با ارزیابی و راستیآزمایی هزینههای مرحله اول تسهیلات و تاثیر آن در افزایش تولید، توسعه بازار و انطباق با چارچوبهای قانونی نهاد ارجاعدهنده انجام شود.
در این فرآیند بعد از هزینهکرد مرحله اول تسهیلات، نهاد مربوطه ارزیابی مرحله دوم طرح را به مرکز توسعه کسب و کار ارجاع میدهد. در گام بعدی جزییات هزینههای انجام شده از محل مرحله اول تسهیلات دریافتی، افزایش تولید، فروش، اشتغالزایی و کلیاتی از طرح در قالب تکمیل فرم گزارش پیشرفت کار و نظارت بر طرحهای تجاریسازی بههمراه مستندات لازم توسط متقاضی در اختیار مرکز توسعه کسب و کار قرار میگیرد.
در نهایت بعد از ارزیابی مستندات ارسالی و تطبیق آن با شرایط اولیه تصویب و تخصیص تسهیلات طی ارزیابی مرحله اول، نتیجه ارزیابی در اختیار نهاد مربوطه قرار میگیرد.
لازم به ذکر است ارزیابی مرحله دوم فارغ از این که ممکن است مرحله اول ارزیابی طرح توسط نهاد دیگری غیر از مرکز توسعه کسب و کار فناوری انجام گرفته باشد، انجام میشود. بر این اساس این مرکز امکان ارزیابی اولیه طرح و نظارت بر تحقق اهداف طرح طی ارزیابی مرحله دوم رابهصورت مستقل از هم برای همه نهادهای فعال در حوزه دانشبنیان کشور فراهم کرده است.