
چالشهای پتنت برای شرکتهای کوچک و فناور
چالشهای پتنت برای شرکتهای کوچک و فناور
پتنت، ابزاری برای حفظ مالکیت فکری است که شرکتها با استفاده از آن میتوانند از یافتههای خود در برابر رقبا استفاده نمایند. اما پتنت همیشه نمیتواند بهعنوان برگ برنده در دست شرکتها باشد؛ به طوری که برخی از کارآفرینان به ویژه صاحبان شرکتهای کوچک در مورد چالشهای پتنت دچار اشتباهاتی میشوند.
پتنت، همیشه بهصورت یک شمشیر دو لبه است در حالی که بسیاری، آن را بهصورت یک سپر دفاعی تصور میکنند. پتنت میتواند برای حفظ مالکیت فکری دربرابر رقبا مورد استفاده قرار گیرد اما به شما این امکان را نمیدهد که بدون تداخل با مالکیت فکری دیگران و با فراق بال به کار خود ادامه دهید. دایره محافظتی پتنت بسیار کم عرض است و ممکن است در جاهایی با دیگر پتنتها همپوشانی داشته باشد. بسیار دیده شدهاست که یک موضوع یکسان با ادبیات مختلف، توسط دو گروه مختلف پتنت شدهاست. نکته جالب در اینجاست که این دو پتنت توسط یک گروه داوری، قضاوت و تایید شدهاست. بنابراین، ثبت پتنت همیشه به معنای حفظ یک حوزه، برای شما نخواهد بود.
مشکل دیگری که پتنت برای شرکتهای کوچک به همراه دارد این است که ثبت آن، لزوما به معنای تولید محصول نیست. در واقع شما باید ابزارها و زیرساختهای منابع دیگری را هم برای رسیدن به محصول داشته باشید. این در حالی است که برای ثبت یک پتنت باید ارقام میلیونی خرج شود که این هزینه برای شرکتهای نوپا بسیار سنگین بوده و ضامن هیچ موفقیتی نیست.
یکی از کابوسهای شرکتهای کوچک در ثبت پتنت، دعاوی حقوقی آنها با شرکتهای بزرگ بر سر سوء استفاده از پتنت آنها است. شرکتهای بزرگ میتوانند بدون پرداخت هزینه و خرید حق استفاده از پتنت، به سوی حقوق شرکتهای کوچک و نوپا دست درازی نمایند. سرانجام این کار، شکایت شرکتهای کوچک و شروع دعوای حقوقی است. برنده این رقابت، همیشه شرکتهای کوچک نخواهند بود چرا که با وکلای متعدد و با تجربه شرکتهای بزرگ روبرو هستند.
در سال 2008، چند شرکت فناور، اقدام به تشکیل یک ائتلاف نمودند. هدف آنها از این ائتلاف آن بود که با کمک هم پتنتهایی را که برای آنها اهمیت بالایی دارد در یک سبد مشترک گذاشته و یکجا خریداری نمایند. ایده انجام این کار، بسیار جالب توجه است؛ زیرا چند شرکت میتوانند در هزینههای خود صرفهجویی نموده و همپنین در خرید حق استفاده از پتنتها، آزادی عمل بیشتری برای تولید محصولات داشته باشند. این ایده برای شرکتهای فناور و شرکتهای نوپا، مدل بسیار جالبی بوده و به آنها کمک شایانی خواهد نمود.
در پایان پیشنهاد میشود:
هیچگاه ستونهای کسب و کار خود را روی پتنت قرار ندهید، برای ثبت اختراع خود در دفاتر ثبت پتنت با دقت و احتیاط بیشتری اقدام کنید، مراقب باشید پتنتی که ثبت مینمایید، قبلا توسط رقبا ثبت نشده باشد، فراموش نکنید که کمتر دیده شدهاست یک شرکت کوچک در دعاوی پتنت بتواند شرکتهای بزرگ را شکست دهد، روشهای جایگزینی برای پتنت کردن وجود دارد که میتوانید آنها را بیازمایید که رازهای صنعتی یکی از آنها است. کسب و کار خود را روی مزیتهای دیگر، نظیر ایجاد ارزش افزوده روی محصول، افزایش خلاقیت و بهبود روابط با مشتری قرار دهید.منبع:
http://www.generalpatent.com/high-tech-companies-form-patent-trust
http://www.forbes.com/sites/toddhixon/2013/10/04/for-most-small-companies-patents-are-just-about-worthless/
شاخصهای شایستگی نیروی انسانی در شرکتهای فناور